Jesień to niewątpliwie sezon na grzybowy, więc rozpoczynam tę porę roku od przepisy na polędwiczkę z kurkami. Bardzo prosty i pyszny przepis!
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 4 porcje (około 16 kawałków mięsa)
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
250 g kurek
1 duża cebula
200 ml śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyścić.
Mój sposób czyszczenia: Do dużej miski wlewam ciepłą wodę i zanurzałam grzyby w wodzie, delikatnie je mieszam. Następnie czekam około 3 minut, aż cały osad spłynie na dno. Wyławiam kurki i za pomocą małego nożyka delikatnie ściągam pozostały brud, który nie zszedł z grzybów.
Cebulę posiekać na drobną kostkę i usmażyć na łyżce masła, do czasu aż się zeszkli.
Dodać obrane kurki, smażyć około 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Mięso pokroić na 1 – 1,5 centymetrowe plastry.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczkę posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażyć mięso przez około 2-3 minuty z każdej ze stron.
Do podsmażonej cebulki z kurkami wlać śmietankę i odrobinę doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować, tak aby sos lekko zgęstniał.
Następnie dodać podsmażone kawałki polędwiczki, posypać natką pietruszki i wymieszać.
oj… mniam. delikatna polędwiczka i pyszny smak kurek.. to danie musi się w ustach rozpływać… <3
Oj tak, jest pyszne 🙂