Klasyczny, gęsty pomidorowy sos do pizzy. Wykonany na bazie dojrzałych pomidorów, z dużą ilością ziół i słodkich oraz słonych przypraw.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości
Składniki:
500 g pomidorów (3-4 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczkę soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
oregano (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut).
Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty.
Doprawić ulubionymi ziołami.
Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.