KuchniaWeDwoje.pl

Pomidorowy sos do pizzy

Klasyczny, gęsty pomidorowy sos do pizzy. Wykonany na bazie dojrzałych pomidorów, z dużą ilością ziół i słodkich oraz słonych przypraw.

071 Pomidorowy sos do pizzy [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości

Składniki:

500 g pomidorów (3-4 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczkę soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
oregano (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i  dodać do cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut).

Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty.

Doprawić ulubionymi ziołami.

Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.

Krok po kroku:

1. Posiekać cebulkę

2. Podsmażyć cebulkę

3. Pokroić pomidory

4. Dodać pokrojone pomidory do cebulki i doprawić solą i pieprzem

5. Dusić wszystko na małym ogniu

6. Dodać ulubionych ziół

7. Zmiksować większe kawałki pomidora

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version