Zupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej ilości.
Czas wykonania: 1 godzinę 15 min (12 h oczekiwania)
Ilość porcji: 8 – 10
Składniki:
400 g grochu połówek
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 – 4 łyżki majeranki
szczypta pieprzu
szczypta soli
kostka rosołowa
kilka kropel maggi
opakowanie łazanek
Przygotowanie:
Groch wypłukać, zalać wodą i odstawić na 8 – 12 godzin, aby groch napęczniał.
Przecedzić groch przez durszlak, przesypać do dużego garnka i zalać 1 l wody. Gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny, do czasu aż groch zacznie się rozpadać, a pod koniec gotowania doprawić. Zupę wystudzić i za pomocą blendera zmiksować na jednolity krem.
Podawać z łazankami.