Proziaki to szybki pomysł na ciepłe pieczywo w kryzysowych sytuacjach. Proziaki pieką się w 12 minut i są z 3 składników: mąka, maślanka i soda. Najlepiej smakują oczywiście na gorąco z masłem!
Czas wykonania: 20 min + 30 min oczekiwania
Ilość porcji: 10 szt
Składniki:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać maślankę lub kefir. Wymieszać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto i rozwałkować na placek grubości 1 cm. Wyciąć kółka szklanką.
Placki na proziaki przykryć ścierką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Na suchej rozgrzanej patelni smażyć proziaki przez 6 minut z każdej strony.