Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami to zdrowa i wyrazista w smaku ryba. Pyszne jednogarnkowe danie na piątkowy lub niedzielny obiad.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 pstrągi patroszone
16 g masła
½ pęczka koperku
sos z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego5 sztuk młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
½ pęczka pietruszki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu Cayenne
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulę pokrojoną w piórka, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną natką z pietruszki. Dodać łyżkę oliwy i doprawić sola, pieprzem Cayenne i tymiankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli.
Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem.
Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut.
Przed podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku.