Ptysie z pieczarkami

Kto powiedział, że ptysie muszą być jedynie na słodko 😉 Przedstawiam moją wersje słonych ciastek z farszem pieczarkowym. Super przekąska na domówkę!

Ptysie z pieczarkami

Czas wykonania: 1h 30min
 Ilość porcji: 16 sztuk

Składniki:
4 jajka
100 g masła
100 g mąki pszennej
szczypta soli

Farsz:
500 g pieczarek
ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
70 g masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
70 g sera żółtego

Przygotowanie:

Zagotować szklankę wody ze szczyptą soli i masłem. Zdjąć z gazu.
Energicznie mieszając, wsypać mąkę i mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa. Ponownie podgrzać na małym ogniu i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.
Następnie ponownie zdjąć z gazu i mieszając wbić po jednym jajku (ja roztrzepałam sobie jajka wcześniej).

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć ciasto, po 1 łyżce ciasta na każdego ptysia.

Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec kolejne 5 minut. Bardzo ważne, aby nie otwierać piekarnika w międzyczasie, ponieważ ciasta opadną!

Farsz:

Rozpuścić połowę masła, wsypać mąkę i dokładnie wymiesza. Całość zasmażyć przez minutę, ciągle mieszając. Wlać zimne mleko i zagotować. Zdjęć z gazu, wsypać starty ser i wymieszać masę.

Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki. Gdy pieczarki będą zarumienione dodać masę i wymieszać.

Wystudzone ptysie przekroić i  każdego napełnić po łyżce masy pieczarkowej.

Smacznego!

Krok po kroku: 

ptysie z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *