Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym to przepis podpatrzony u mojej teściowej. Są to małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
150 g ser żółtego
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzuSos:
400 g passaty pomidorowa
szczypta soli
szczypta pieprzuDodatkowo:
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem.
Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju.
Sos:
Passate przelać do garnka, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Na zdjeciach nie jest Passata pomidorowa czyli przecier tylko pomidory z puszki w kawalkach