Bardzo puszysty sernik, który zawsze mi wychodzi. Wymaga on dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowany.
Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h
Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
3 żółtka
2 łyżki cukru
¾ kostki margaryny (około 180 g)
1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:
1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego
2 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
¾ szklanki oliwy
1 ½ szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
6 jajekDodatkowo:
cukier puder (opcjonalnie)
1 łyżka masła (do posmarowania formy)
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Wyciągnąć potrzebne produkty z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami cukru, posiekać wszystko z margaryną. Dodać 3 żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
W dużym garnku wymieszać składniki na masę serową : 1 kg sera, 6 żółtek, resztę cukru (1 ½ szklanki), cukier waniliowy, budynie w proszku, oliwę i mleko.
W drugim wysokim naczyniu ubić białka z szczyptą soli.
Przełożyć sztywną pianę z białek do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Gotową masę serową wylać na ciasto i piec 1 godzinę w 185 stopniach.
Po upływie 30-40 minut, gdy ciasto się zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia, żeby się góra nie przypaliła.
Ciasto studzić w piekarniku i posypać cukrem pudrem.