Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne jest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 20 – 25 kawałków (forma 27 cm x 34 cm)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
140 g margaryny
140 g cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:
1 kg sera z wiaderka
8 żółtek
6 białek
250 g margaryny
370 g cukru (2 niepełne szklanki)
1 ½ budyniu waniliowego bez cukru
100 g wiórków kokosowych
250 ml śmietanki 30%
kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma 27 cm x 34 cm) wysmarowanej papierem do pieczenia.
Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle miksując dodać ser z wiaderka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pozostałe składniki (śmietankę kremówkę, wiórki kokosowe, budyń oraz aromat).
W wysokim naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki.
Masę przelać na ciasto. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Krok po kroku:
![]() 1. Ciasto; utrzeć margarynę z cukrem |
![]() 2. Dodać jajka |
![]() 3. Dodać mąkę |
![]() 4. Przełożyć na blaszkę |
![]() 5. Masa serowa; utrzeć margarynę z cukrem |
![]() 6. Dodać żółtka |
![]() 7. Dodać ser |
![]() 8. Wlać śmietankę |
![]() 9. Wsypać kokos |
![]() 10. Wymieszać masę serową z ubitymi białkami |
![]() 11. Wylać masę serową na ciasto |
![]() 12. Upiec |
Pobierz wersję do druku: