Rolada serowa to szybka i prosta przekąska na domową imprezę, którą jeszcze nigdy nie jedliście! Cienko pokrojona rolada będzie pysznym zamiennikiem szynki na kanapki do szkoły lub pracy.
Czas wykonania: 30 min (+ 3 h oczekiwania)
Ilość porcji: 30 kawałków
Składniki:
500 g sera żółtego (pakowany próżniowo, bez dziur)
200 g serka kanapkowego (w bloczkach)
1 papryka (ja dałam po kawałku z 3 kolorów)
1 cebula czerwona
300 g pieczarek
150 g szynki
3 łyżki majonezu
3 ugotowane jajka
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ser w opakowaniu włożyć do gorącej wody na 25 – 30 minut.
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle.
W miseczce wymieszać serki kanapkowe z majonezem i żółtkami.
Pokroić paprykę oraz szynkę w kostkę, białko zetrzeć na tarce.
Do pieczarek dodać paprykę, szynkę oraz białko. Wszystko wymieszać. Dodać masę serową i mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa.
Ser wyciągnąć z wody, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki ½ cm płat. Na ser wyłożyć masę serową i zwinąć roladę. Roladę owinąć folią aluminiową i schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok po kroku:
Zapisz się na newsletter, aby otrzymać dostęp do SPIŻARNI.
Na blogu jest również przepis na roladę serową z kurczakiem (PRZEPIS TUTAJ). Jestem ciekawa, który przepis bardziej Wam się podoba?
Czy podany w przepisie serek kanapkowy w bloczkach to po prostu serek topiony?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, tak zwykły serek topiony do smarowania:)
Feta
Też chciałabym zapytać czy ten serek to serek w bloczkach?
Tak, serek topiony do smarowania:)