Rolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny!
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 15 plastrów
Składniki:
1,2 kg fileta z indyka
400 g cebuli
120 g boczku w plasterkach
4 łyżki oleju
8 gałązek tymianku
szczypta pieprzu
szczypta soliMarynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka czerwonego wina
½ łyżki musztardy
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu.
Liście tymianku oderwać od gałązek (pozostawić 1 gałązkę do dekoracji).
Mięso naciąć wzdłuż (lub poprzek) (patrz krok 3.), rozbić na cienki plaster i doprawić pieprzem oraz solą.
Na płat fileta ułożyć plastry boczku, następnie posypać tymiankiem. Odłożyć 1 łyżkę podsmażonej cebuli do małej miseczki (będzie ona potrzebna do marynaty). Resztę cebuli wyłożyć na boczek.
Mięso zawinąć w rulon i związać nicią spożywczą.
Roladę smażyć na oleju przez około 20 minut z każdej strony, następnie podlać ją 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 30 – 40 minut.
W między czasie do pozostawionej wcześniej 1 łyżki cebuli dodać wszystkie składniki na marynatę i wymieszać. Polać mięso marynatą 10 minut przez końcem duszenia.
Mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry. Przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy oraz gałązką tymianku.
Krok po kroku:
Kurczak, indyk, wołowina, baranina czy wieprzowina? Podziel się ze mną i czytelnikami bloga swoim ulubionym mięsem w komentarzu poniżej.
Moj mąż uwielbia baranine:p a Ja kurczaka:) i tak baran z kura ida razem❤
🙂 🙂 🙂