Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą – lekkie i dietetyczne danie obiadowe.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza)
60 g papryki czerwonej
1 mała cebulka czerwona
30 g ser mozzarella
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki ziół prowansalskichMarynata:
70 g papryki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczkę papryki w proszku
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwySos:
1 łyżkę jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej)
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić.
Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Wszystkie składniki wymieszać.
Kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu; pokroić ser, paprykę i cebulę w paseczki. Posypać ziołami i wymieszać.
Po godzinie nafaszerować kurczaka i zawinąć, tak aby cały farsz znalazł się w środku. Pozostałą marynatę wetrzeć w fileta.
Kurczaka zwinąć w folię aluminiową i piec przez 20 minut w 190 stopniach.
Proponuje podać kurczaka z sosem czosnkowym. Wystarczy wymieszać wszystkie wyżej podane składniki na sos ze sobą i gotowe.