Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym polecam na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak.
Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 6 sztuk
Składniki:
6 plastrów schabu (200 g)
6 dużych plastrów boczku (130 g)
50 g żurawiny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki papryki słodkiejMarynata:
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
1 duży ząbek czosnkuSos chrzanowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml buliony warzywnego
2 łyżki chrzanu
3 łyżki kwaśnej śmietany
12 % lub 18 %
szczypta soli
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Marynata:
Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem.
Schab ubić na cienkie plastry.
Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę.
Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę).
Sos:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu, następnie wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na końcu dodać chrzan i zamieszać.
Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).
Roladki podawać z sosem 🙂
Krok po kroku:
![]() 1. Rozbić mięso |
![]() 2. Przygotować marynatę |
![]() 3. Na każdy kawałek schabu wyłożyć po plasterku boczku, następnie sos i żurawiną |
![]() 4. Zawinąć każdego kotleta w rulon |
![]() 5. Doprawić mięso i upiec w naczyniu żaroodpornym |
![]() 6. Wymieszać mąkę z roztopionym masłem |
![]() 7. Wlać bulion i dokładnie wymieszać |
![]() 8. Dodać zahartowaną śmietanę |