Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli to idealna propozycja na obiad lub przyjęcie! Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło z sosem czosnkowym.
Do przepisu użyłam produktów marki Pudliszki, które uważam że mają najlepszej jakości przeciery, pomidory w puszce oraz pasaty pomidorowe.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje
Składniki:
3 placki do tortilli
400 g mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów w puszce Pudliszki
½ puszki kukurydzy
100 g (3 łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki
100 ml pasaty pomidorowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
80 g sera żółtego
12 liści sałaty masłowej
pęczek szczypiorkuSos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Placki tortilla wyłożyć na formę do babki. Upiec w 180 stopni przez 10 – 13 minuty (grzanie od dołu). Wystudzić.
Usmażyć mięso, dodać sól pieprz. Dodać warzywa pokrojone oraz odsączoną kukurydzę, dalej smażyć.
Dodać pomidory w puszce, przecier i pasatę.
Miseczkę z tortilli wyłożyć sałatą, na wierzch wyłożyć mięso z warzywami. Całość posypać startym serem na grubych oczkach i szczypiorkiem.
Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.
Przepis krok po kroku:
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
” Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań”

Szybko i ze smakiem 🙂
Smakowicie wygląda 🙂