Sałatka kebab z ryżem na ciepło to idealne połączenie zimnej sałatki z ciepłym ryżem. Sałatkę można przygotować wcześniej, a przygotowanie posiłku będzie wymagało jedynie ugotowania ryżu.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji
Składniki:
300 g ryżu (3 woreczki)
600 g fileta z kurczaka
5 dużych ogórków konserwowych
2 cebule
puszka kukurydzy
sałata pekińska
6 – 7 łyżek majonezu
6 – 7 łyżek ketchupu
2 łyżki oleju
przyprawa gyros
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na oleju posypując 2 łyżkami przyprawy gyros.
Ugotować ryż.
Pokroić drobno sałatę, cebulę i ogórka. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce lub garnku, dodając odcedzoną kukurydzę.
Upieczonego kurczaka przełożyć do sałaty i wymieszać, dodając majonez i ketchup. Doprawić pieprzem wedle uznania.
Na talerz najpierw wyłożyć gorący ryż, a na niego sałatę.