Sałatka śledziowa z pomarańczą to moja propozycja na wigilijne śniadanie. Sałatkę robi się bardzo szybko, jednak jej przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem.
Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania)
Ilość porcji: 4 – 6 porcji
Składniki:
200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju
½ cebuli
½ dużego jabłka
1 pomarańcza
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz ( według uznania)
Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy).
Jabłko, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Rybę pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i całość wymieszać.
Krok po kroku:
Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się więc proszę ze mną i czytelnikami bloga swoim przepisem w komentarzu poniżej.
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na przepisy na sałatki 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki