Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym to szybka i tania sałatka na kolację.
Jeżeli lubicie lekko ostre smaki to sos musztardowy na pewno Wam przypadnie do gustu.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
100 g ryżu (2 paczki)
2 piersi z kurczaka (500 g)
2 duże pomidory
sałata masłowa
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oliwySos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Ryż ugotować.
Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu).
Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso.
Marynata:
Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu).
Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek.
Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem.
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować ryż |
![]() 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka |
![]() 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia |
![]() 4. Pokroić warzywa i mięso |
![]() 5. Podsmażyć czosnek |
![]() 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty |
Pobierz wersję do druku: