Sałatka z dynią i salami to dietetyczna jesienna sałatka. Tą kolorową sałatkę można zabrać na drugie śniadanie do pracy lub uczelni – będzie to świetna alternatywa kanapek.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
500 g dyni
100 g pomidorków koktajlowych
½ czerwonej cebuli
130 g sera feta
70 g salami
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju lnianego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę (2 centymetrową). Polać 2 łyżkami oliwy, posypać ziołami i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Odstawić na ręcznik papierowy i wystudzić.
Salami pokroić w paski, ser w kostkę, a pomidorki i oliwki przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać upieczoną dynię, polać resztą oliwy i skropić sokiem z cytryny. Delikatnie przemieszać całość, tak aby kawałki dyni się nie rozpadły.
Krok po kroku:
Jakie są Wasze ulubione sałatki z wykorzystaniem jesiennych warzyw? Wasze pomysły są zawsze dla mnie świetną inspiracją!