Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną to świetne połączenie smaków. Słone mięso, chrupiący seler i słodka żurawina.
Idealna sałatka na przyjęcia, którą można przygotować nawet dzień wcześniej i nic się z nią nie stanie (nie będzie ani wodnista, ani wysuszona).
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 8
Składniki:
500 g fileta z indyka lub kurczaka
400 g selera naciowego
200 g żurawiny
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną curry (aby uzyskać ładny żółty kolor).
Żurawinę namoczyć przez 10 minut w letniej wodzie, następnie odcedzić i pozostawić na chwilę do obcieknięcia. Kukurydzę również odcedzić.
Seler naciowy wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez i jogurt naturalny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: