Ta sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych.
Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o smak, bardziej o zapach i wygląd. Teraz nie jestem smakoszem serów z pleśnią, ale odpowiednio przyrządzone bardzo mi smakują 🙂
W tej sałatce panierowane kawałki mięsa i sera camembert na ciepło smakują mi bardzo. Polecam 🙂
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 3 – 4
Składniki:
250 g fileta kurczaka lub indyka
200 g sera camembert
1 paczka mixu sałat
3 – 4 łyżki słonecznika łuskanego
1 – 2 opakowania panierki klasycznej Kamis (po 90 g)
1 jajko
½ szklanki mleka lub wody
olej do smażeniaSos winegret:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z białego winogrona
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Mięso i ser pokroić na małe kawałki. Opanierować w roztrzepanym jajku z mlekiem i gotowej panierce. Usmażyć.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni przez 2 minuty.
Na talerz wyłożyć sałatę, kawałki panierowanego mięsa i sera. Polać całość sosem i posypać prażonym słonecznikiem.
Smacznego.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: