Sałatka z zielonych pomidorów to jeden z przetworów, którego smaku nie potrafiłem sobie wyobrazić przed jego zrobieniem. Sałatka wyszła przepyszna – ale jak smakuje nie napiszę, bo chciałbym abyś zrobił (drogi Czytelniku) i zaskoczył się pozytywnie tak jak ja.
Czas wykonania: 1 h (+ 2h oczekiwania)
Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l
Składniki:
1,55 kg zielonych pomidorów
4 cebule
2 łyżki soli
Zalewa:
1,2 l wody
0,25 l octu 10%
0,2 kg cukru (niecała szklanka)
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka soli
6 liści laurowych
Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów:
Pomidory umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Warzywa posyp 2 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
W międzyczasie przygotować zalewę; wymieszać wszystkie składniki i całość zagotować.
Słoiki oraz pokrywki umyć i wyparzyć.
Po dwóch godzinach odlać goryczkę z warzyw i przełożyć je do słoików. Gdy zalewa przestygnie zalać warzywa i szczelnie zakręcić słoiki.
Pasteryzować w garnku wyłożonym papierem przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.