Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów to jeden z przetworów, którego smaku nie potrafiłem sobie wyobrazić przed jego zrobieniem. Sałatka wyszła przepyszna – ale jak smakuje nie napiszę, bo chciałbym abyś zrobił (drogi Czytelniku) i zaskoczył się pozytywnie tak jak ja.

 Czas wykonania: 1 h (+ 2h oczekiwania)

 Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l

Składniki:
1,55 kg zielonych pomidorów
4 cebule
2 łyżki soli
Zalewa:
1,2 l wody
0,25 l octu 10%
0,2 kg cukru (niecała szklanka)
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka soli
6 liści laurowych

Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów:

Pomidory umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Warzywa posyp 2 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

W międzyczasie przygotować zalewę; wymieszać wszystkie składniki i całość zagotować.

Słoiki oraz pokrywki umyć i wyparzyć.

Po dwóch godzinach odlać goryczkę z warzyw i przełożyć je do słoików. Gdy zalewa przestygnie zalać warzywa i szczelnie zakręcić słoiki.

Pasteryzować w garnku wyłożonym papierem przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Krok po kroku przepis na sałatkę z zielonych pomidorów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *