Sałatka z ziemniakami, czyli z niemieckiego Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą.
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 8
Składniki:
600 g ziemniaków (jesiennych)
½ cebuli białej
1 mała cebula czerwona
270 g kiełbasy wędzonej (u mnie była to kiełbasa myśliwska)
1 puszka groszku
2 – 3 pomidory
½ pęczka natki pietruszki
100 ml buliony warzywnegoSos winegret:
50 ml octu z białego winogrona
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
¼ łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Polać je gorącym bulionem, odstawić do przestygnięcia.
Cebule, kiełbasę i pomidory pokroić w kostkę. Ziemniaki odsączyć i wymieszać z pokrojonymi składnikami oraz zielonym groszkiem.
Sos winegret:
Do octu dodać sól, pieprz i cukier. Całość utrzeć z oliwą i polać sałatę. Sałatkę wymieszać, odstawić na 20 minut i posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować ziemniaki |
![]() 2. Ziemniaki obrać i pokroić |
![]() 3. Ziemniaki zalać bulionem i odstawić |
![]() 4. Warzywa i kiełbasę pokroić, groszek odcedzić. Dodać do ziemniaków |
![]() 5. Zrobić sos |
![]() 6. Połączyć wszystkie składniki z sosem |
Pobierz wersję do druku: