Schab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie.
Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania)
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
2 papryki
100 – 150 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.
Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość wymieszać.
Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na nim plastry masła. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok po kroku:
![]() 1. Zamarynować mięso |
![]() 2. Pokroić paprykę |
![]() 3. Wymieszać paprykę z serem |
![]() 4. Naciąć mięso |
![]() 5. Nafaszerować mięso |
![]() 6. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia |
![]() 7. Usmażyć mięso |
![]() 8. Wyjąć wykałaczki |
Idealny na Niedziele:) polecam