Schab w migdałowej skorupce to pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso robi się w piekarniki, bez tłuszczu, więc jest ono smaczne i zdrowe. Natomiast skorupka migdałowa jest lekko słodkawa, co przełamuje smak mięsa.
Czas wykonania: 2 h (+ 12 h marynowania)
Ilość porcji: 8 – 10 kawałków
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
1 cebula
sól, pieprzMarynata:
350 ml białego wina
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 goździki
3 łyżki mioduSkorupka migdałowa:
30 g masła
50 g migdałów
1 kromka tostowego chleba
1 łyżka miodu
1 żółtko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab umyć, przełożyć do worka foliowego, wlać wino. Dodać ziarenka pieprzu oraz goździki. Szczelnie zamknąć worek, włożyć do miski i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia marynatę winną przecedzić, wymieszać z miodem i dolać 150 ml wody.
Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki, a cebulę w półksiężyce.
Mięso osuszyć, posypać solą oraz pieprzem, przełożyć na blasze. Dodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą.
Skorupka migdałowa:
Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową.
Mięso należy bardzo delikatnie kroić, ostrym nożem, ponieważ skorupka może odpadać.
Krok po kroku:
Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony?