Soczysty i pachnący schab ze śliwką. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt.
Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania)
Ilość porcji: 3 – 4
Składniki:
500 g schabu
60-70 g suszonych śliwek
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki pieprzuMarynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego (lub zwykły czarny)
½ łyżeczki musztardy
2 małe ząbki czosnkuDo sosu:
1 łyżka śmietany 12%
Przygotowanie:
Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki.
Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami.
Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie zawinąć w folię.
Owinięty w folię aluminiową schab przełożyć do naczynia i odstawić do lodówki na kilka godzin (minimum 3 godziny, najlepiej całą noc).
Piec około 40 minut (pieczenie góra-dół) w temperaturze 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości schabu). Po 25 minutach pieczenia, otworzyć folię i przypiec schab od góry (termo obieg).
Po upieczeniu marynatę można zlać i przygotować z niej sos dodając łyżkę śmietany. Mięso można podawać na ciepło, krojąc grube plastry lub zawinąć w folie, wystudzić i podawać na zimno.