Robiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała.
Na szczęście ciasto wyszedł bardzo dobre i wszystkim smakował. Wykonanie jest bardzo proste, ale niestety słyszałam, że nie zawsze wychodzi i ciężko mi jest powiedzieć dlaczego…
Ciasto jak najbardziej polecam, głównie osobą które mają już jakieś doświadczenie w kuchni. Nie radziłabym zaczynać przygody z pieczeniem od tego sernika, ponieważ można się szybko zniechęcić.
To może nie jest bardzo zachęcająca recenzja, ale szczera – ja wolę wiedzieć wcześniej czego mogę się spodziewać:)
Udanych wypieków!
Czas wykonania: 2 h (+ około 2 – 3 h studzenia)
Ilość porcji: 25 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)
Składniki:
Ciasto i polewa:
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
250 g cukru (około 1 szklanki)
5 łyżek wody
4 jajka
1 cukier waniliowy (16 g)Masa serowa:
700 g sera białego
4 jajka
200 g cukru
½ kostki masłaDekoracja:
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser.
Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika.
Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle miksując dodać jajka oraz 2-krotnie zmielony ser.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Na wyścieloną papierem do pieczenia formę (o wymiarach 20 cm x 30 cm) wylać i rozsmarować równomiernie ciasto, a na wierzch wyłożyć masę serową.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 – 60 minut, do czasu zarumienienia.
Wystudzone ciasto polać zimną polewą, rozsmarować równomiernie po górze i posypać kokosem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: