Sernik królewski to ciasto wymagające dużo czasu i pracy, ale jest pyszne.
Delikatny sernik na ciemnym cieście i chrupiącą kruszonką.
Czas wykonania: 3 h
Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 żółtka
2 łyżki śmietanyMasa serowa:
600 g sera białego
4 serki homogenizowane waniliowe (4 x 150 g)
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
3 białka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić na pół. Jedną połowę ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, a drugą połowę ciasta podzielić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
Masa serowa:
Ser zmielić 2-krotnie.
Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić pianę. Masło rozpuścić
i ostudzić.
Ser zmiksować z resztą składników, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Połowę ciasta (to schowane do lodówki) rozsmarować na spód formy (forma
22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę zamarzniętego ciasta.
Piec 50 minut – 1 godzinę w 200 stopniach.
Krok po kroku:
![]() 1. Wyrobić ciasto |
![]() 2. Podzielić ciasto i zamrozić |
![]() 3. Zmielić ser |
![]() 4. Rozpuścić masło |
![]() 5. Ubić pianę z białek |
![]() 6. Zmiksować wszystkie składniki na masę serową |
![]() 7. Wyłożyć połowę ciasta na spód |
![]() 8. Wymieszać pianę z białek z masą serową i całość przełożyć do formy |
![]() 9. Na górę zetrzeć ciasta zetrzeć zamarznięte ciasto |