Sernik na biszkoptach to jeden z najlepszych, najprostszy i najszybszy sernik jaki ostatnio jadłam. Przepis dostała moja mama od swojej koleżanki z pracy. Najpierw upiekła go moja mama, znikł w jeden dzień, więc 2 dni później i ja postanowiłam, że go zrobię i przekaże przepis dalej! Teraz pora na Was!
Czas wykonania: 1 h 15 min
Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm)
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
7 jajek
140 g masła
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka biszkoptów
(24 sztuki)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić do żółtek. Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa nabierze konsystencji lekkiej bezy.
Ser zmiksować z żółtkami. Następnie dodać budyń oraz wystudzone masło i całość ponownie zmiksować.
Masę serową wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty i z pomocą łyżki wyłożyć masę serową.
Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez 40 – 45 minut.
Krok po kroku:
![]() 1. Rozpuścić masło |
![]() 2. Ubić białka z cukrem |
![]() 3. Zmiksować ser z żółtkami |
![]() 4. Do sera dodać budyń |
![]() 5. Wlać wystudzone masło |
![]() 6. Wymieszać delikatnie masę serową z białkami |
![]() 7. Ułożyć biszkopty |
![]() 8. Wyłożyć masę |
![]() 9. Upiec ciasto |
kocham serniki 🙂
Ten sernik jest jednym z moich ulubionych! Polecam wypróbować 🙂
Witam czy uda się w tortownicy ?
Dzisiaj upiekłam ten sernik i niestety nie udał się.
Sernik po upieczeniu jest rzadki i spalony… 🙁
Witaj Kasiu,
Nie wiem dlaczego Ci się nie dopiekł… Mi za pierwszym razem wyszedł super, a moja mama też już 2 razy robiła z tego samego przepisu i wszystko było ok… :/ Może ustawiłaś piekarnik na grzanie od góry? Ja zawsze piekę góra-dół bez termoobiegu.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo łatwy i dobry przepis pierwszy raz robiłem i wyszedł.
Ratunku,sernik surowy wyszedł b.rzadki!!!(u Państwa na foto jest gęsty)Po wylaniu biszkopty wypłynęły,masakra,ale piekę
Czy do sernika można dodać rodzynki, czy nie wpłyną one na jakość ciasta?
Oczywiście można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową, tylko trzeba delikatnie mieszać, żeby sernik był puszysty 🙂
Pozdrawiam:)
Sylwia a budyń muszę zrobić wg opakowania ?? Sory że pytam ale to będzie moje pierwsze ciasto 🙂
Darku budyn wsypujesz do sera z torebki taki sypki
Darku budyn wsypujesz do sera prosto z torebki taki sypki
Świetny serniczek.Pieke z tego przepisu już 4 raz zawsze wychodzi super i najważniejsze nie opada.Dla tych którym nie wychodzi przypominam że ser i jajka muszą mieć temperaturę pokojową , najlepiej przygotować sobie składniki na 3 godz.wczesniej.
Sernik przesmaczny właśnie piekę na jutro haha.
sernik w piekarniku i czekamy co wyjdzie pochwale sie pozniej.
Troszke zmodyfikowalam dalam 3/4 szkl cukru i skondensowana skorke cytryny.Pozdrawiam
Mam pytanko czy rowniez podobnie mozna zrobic makowiec?pozdraiam
Witam, sernik wyszedl super troszke zmdyfikowany dalam 3/4 szkl cuklu i cukier pomaranczowy zamiast waniliowego do tego skórka kandyzowana z cytryny i jest idealny, dzieki za inspiracje pozdrawiam
Witaj Renato,
Przepraszam, że nic nie odpisywałam. Cieszę się, że sernik się udał 🙂
Nie wiem jak byłoby w przypadku maku, nie robiłam. Jeśli kiedyś spróbujesz, koniecznie daj znać, czy wyszło.
Ps. Dziękuję, że odpisałaś Darkowi 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Dziekuje Sylwio a co do makowca to napewno sprobuje i dam Ci znac. Ten sernik zrobil u mnie frore i pieklam go juz 4 razy w ciagu 2-ch tygodni.Pozdrawiam Cie i odezwe sie jeszcze, Renata
Piekłam! wspaniały! Jedna wada- zbyt szybko znika 😉 Polecam dla dzieciaków!
Czy do sernika można dodać brzoskwinie?
a budyn to na pol litra mleka czy na 3/4
budyń w proszku wsypać do sera
Dokładnie tak. Jak jest napisane wsypujemy budyń (w proszku). Z doświadczenie wiem, że jeżeli robi się to pierwszy raz, może wydawać się to nieco dziwne.
Chciałam zrobić ten sernik, gdyż bardzo prosiła mnie o to moja córka. Niestety tak jak ktoś już pisał, masa sernikowa jest za rzadka, można ją po prostu wlać na biszkopty. Po upieczeniu ma konsystencję galaretki, która rozpada się podczas krojenia. Moim zdaniem proplem tkwi w rodzaju użytego sera, ser z wiaderka jest zbyt kremowy, gdyby zamiast niego zastosować suchy twaróg być może byłoby inaczej. Może jeszcze kiedyś spróbuje z twarogiem w kostce ale na razie odpuszczam.
budyń wsypuje się z torebki do ciasta, nie rozrabia się go!!!!!!!
i myślę, że tu tkwi problem u osób gdzie wychodzi za rzadki
a jaki budyń ? chodzi mi waga
Rewelacja. Prosty że dziecko sobie poradzi… Moja 9letnia córka go robila I pyszny…
na kilogram sera trzeba dać 2 budynie, aby sernik po upieczeniu nie był rzadki i się nie rozwalił
Dziękuję za poradę. U nas jedno standardowe opakowanie wystarczyło, ale pewnie to też zależy od jego wielkości.
Wyszedl pyszny. Dodaje go do ulubionych:)
Sernik wyszedł super polecam i dziękuję za przepis
Tyle czasu minęło a sernik nadal wychodzi przepyszny. 🙂
Ktoś mi polecił przepis z tej strony i muszę przyznać że wyszedł super. Dzięki!