Sernik na zimno z truskawkami to bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny sernik na letnie dni – lekki o konsystencji ptasiego mleczko z dużą ilością truskawek:)
Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania)
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm)
Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów
800 g truskawek
3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody
600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
2 śnieżki (śmietany w proszku)
400 ml mleka
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
Ubić śnieżkę z mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Biszkopty ułożyć na spód tortownicy (forma o średnicy 20 cm) i wylać masę. Udekorować ciasto kilkoma truskawkami.
Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).