Świąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami 🙂 Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą.
Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł 🙂
Jestem ciekawa, czy zostanie on Waszym ulubieńcem. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakował 🙂
Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia)
Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:
1 kg mielonego sera
150 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 budynie waniliowe
1 ½ pomarańczy (skórka i miąższ)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki.
Zmielić biały ser (najlepiej 2 lub 3 razy).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i stopniowo po łyżce dodawać ser ciągle mieszając. Na końcu wsypujemy dwa budynie.
Białka ubić na sztywno. Pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce, a miąższ pokroić w niewielką kostkę.
Przełożyć pianę z białek, skórkę z pomarańczy i miąższ do masy serowej. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
Wyścieloną formę (20 cm x 30 cm) papierem do pieczenia wylepić ciastem (dno oraz boki). Na całość wylać masę serową i wyrównać boki ciasta (krok 11.).
Piec 2 h w 170 stopniach (po około 1 godzinie nakryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypaliło z góry).
Budynie są w proszku? To znaczy ze dodajemy proszku do masy? Nie bardzo zrozumialam…
Dokładnie tak. Jak jest napisane wsypujemy budyń (w proszku). Z doświadczenie wiem, że jeżeli robi się to pierwszy raz, może wydawać się to nieco dziwne.