Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem.
Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania)
Ilość porcji: 16 (forma 20 cm x 30 cm)
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:
330 g sera białego
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru
660 ml śmietanki 30%
1 śmietana śnieżka (w proszku)Dodatkowo:
80 g kokosu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Wystudzić.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części.
Masa serowa:
Ser 2 kropnie zmielić. Śmietankę ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Ser zmiksować z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Biszkopt przełożyć masę serową.
Prażony kokos:
Na patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając.
Wierzch ciasta przesmarować dżemem i pospać uprażonym kokosem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: