Sernik Wenus

Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem.

sernik wenus

  Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
330 g sera białego
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru
660 ml śmietanki 30%
1 śmietana śnieżka (w proszku)

Dodatkowo:
80 g kokosu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Przygotowanie:

Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Wystudzić.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy).

Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Masa serowa:

Ser 2 kropnie zmielić. Śmietankę ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Ser zmiksować z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Biszkopt przełożyć masę serową.

Prażony kokos:

Na patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając.

Wierzch ciasta przesmarować dżemem i pospać uprażonym kokosem.

Krok po kroku:

1. Zrobić galaretkę

1. Zrobić galaretkę

2. Ubić białka

2. Ubić białka

3. Do piany wsypać cukier i dodać żółtka

3. Do piany wsypać cukier i dodać żółtka

4. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

4. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

5. Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić

5. Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić

6. Utrzeć masło, dodać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę

6. Utrzeć masło, dodać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę

7. Bisztopt przełożyć masę serową, wysmarować dżemem i posypać prażonym kokosem

7. Biszkopt przełożyć masę serową, wysmarować dżemem i posypać prażonym kokosem

Pobierz wersję do druku:                                           

Sernik Wenus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *