Sernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim zachwycają, więc przepisu nie może zabraknąć na blogu.
Sernik jest bardzo słodki, miękki i delikatny, oczywiście mnie najbardziej smakuje jeszcze ciepły, rozpadający się podczas krojenia:)
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 cm x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
½ szklanki cukru
szczypta soli
½ kostki masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18 %Masa serowa:
1,200 kg sera białego (najlepiej tłustego)
½ szklanki oleju
6 żółtek
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
1 – 1 ½ szklanki mleka (ile zabierze)Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g kokosu (1 opakowanie)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyrobić na stolnicy. Rozwałkować wielkości formy (22 cm x 27 cm) i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Ser zmielić (najlepiej 2-krotnie), dodać do niego żółtka, olej, budynie, cukier i proszek do pieczenia i całość zmiksować. Na końcu dodać mleko, stopniowo – masa powinna mieć lejąca, ale nie bardzo wodnista – tak, aby powoli spływała. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Przelać masę na ciasto i piec 35 – 40 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).
Beza:
Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wsypać cukier i kokos.
Bezę przelać na ciasto i piec kolejne 20 – 25 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).