KuchniaWeDwoje.pl

Sernik z bezą

Sernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim zachwycają, więc przepisu nie może zabraknąć na blogu.
Sernik jest bardzo słodki, miękki i delikatny, oczywiście mnie najbardziej smakuje jeszcze ciepły, rozpadający się podczas krojenia:)

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 cm x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
½ szklanki cukru
szczypta soli
½ kostki masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:
1,200 kg sera białego (najlepiej tłustego)
½ szklanki oleju
6 żółtek
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
1 – 1 ½ szklanki mleka (ile zabierze)

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g kokosu (1 opakowanie)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrobić na stolnicy. Rozwałkować wielkości formy (22 cm x 27 cm) i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Ser zmielić (najlepiej 2-krotnie), dodać do niego żółtka, olej, budynie, cukier i proszek do pieczenia i całość zmiksować. Na końcu dodać mleko, stopniowo – masa powinna mieć lejąca, ale nie bardzo wodnista – tak, aby powoli spływała. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.

Przelać masę na ciasto i piec 35 – 40 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).

Beza:

Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wsypać cukier i kokos.
Bezę przelać na ciasto i piec kolejne 20 – 25 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

3. Zmielić ser

4. Zrobić masę serową

5. Dodać ubite białka

6. Wylać masę serową na ciasto

7. Zrobić bezę

8. Wylać bezę i zarumienić od góry

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version