Snikers – pyszne, bardzo słodkie ciasto. Gości u nas najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone masą budyniową i polane słodką masą orzechową na pewno skradnie Wasze serce 🙂
Czas wykonania: 1 h 30 min + 6-8 h oczekiwania
Ilość porcji: 16 – 20 kawałków (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
200 g margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sodyMasa budyniowa:
500 ml mleka
¼ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masłaMasa orzechowa:
250 g orzechów
100 g cukru pudru
150 g masła
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ciasto:
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić.
Podzielić ciasto na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i piec na blaszce (forma 22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 200 stopniach. Drugą część ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.
Masa orzechowa:
Pokroić orzechy na małe kawałki. Do garnka włożyć wszystkie składniki na masę, wymieszać i na niewielkim ogniu gotować przez 5 minut.
Ciasto:
Gdy pierwsza część ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach.
Masa budyniowa:
Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń.
Gorącą masą budyniową posmarować pierwszy placek (bez orzechów), a na masę wyłożyć drugi ostudzony placek z orzechami. Ciasto wystudzić, przykryć ścierką i odstawić najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło.