Moje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut.
Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić je samemu.
Czas wykonania: 20 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
łyżka świeżo startego parmezanuPesto bazyliowe:
1 duży pęczek bazylii
50 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
oliwę (4-6 łyżek)
szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę.
Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać.
Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: