Z każdym nowym daniem coraz bardziej przekonuję się do serów pleśniowych i szynek dojrzewających. Oczywiście jak na razie jedynie jadam je na ciepło po wcześniejszym przyrządzeniu. I tak o to kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti 🙂 Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
100 g sera pleśniowego
50 g sera mozzarella tartego
½ cebuli
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18% (1 mała)
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek. Śmietanę lekko podgrzać (nie zagotować).
Po chwili dodać śmietanę.
Szynkę pokroić na mniejsze paseczki i dodać do sosu.
Dodać pokruszony ser pleśniowy i mozzarella. Wszystko wymiesza z makaronem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: