Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską

Z każdym nowym daniem coraz bardziej przekonuję się do serów pleśniowych i szynek dojrzewających. Oczywiście jak na razie jedynie jadam je na ciepło po wcześniejszym przyrządzeniu. I tak o to kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti 🙂 Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej.

spaghetti

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 4

 

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
100 g sera pleśniowego
50 g sera mozzarella tartego
½ cebuli
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18% (1 mała)
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Na patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek. Śmietanę lekko podgrzać (nie zagotować).

Po chwili dodać śmietanę.

Szynkę pokroić na mniejsze paseczki i dodać do sosu.

Dodać pokruszony ser pleśniowy i mozzarella. Wszystko wymiesza z makaronem.

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron

2. Podsmażyć cebulę z czosnkiem

3. Podgrzać śmietanę

4. Do cebuli dodać śmietanę, szynkę i wymieszać

5. Następnie dodać kawałki sera

6. Połączyć z makaronem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *