Spaghetti z tuńczykiem – rybna wersja dla wegetarianów i nie tylko:)
Czas trwania: 20 min
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
400 g makaronu
5-6 pomidorów lub pomidory kawałki w puszce
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól pieprz
zioła (oregano, zioła prowansalskie, bazylie )
50 g sera żółtego
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Doprawić pomidory solą i pieprzem, a gdy zmiękną rozgnieść na papkę, dodać tuńczyka odsączonego z zalewy.
W dużym garnku ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pomidory z tuńczykiem gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby woda z pomidorów odparowała. Pod koniec gotowania dodać ulubione zioła.
Odcedzony makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym.