Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem to fantastyczna surówka do grilla oraz obiadu.
Już któryś z kolei przepis od kolegi Bartka – po raz pierwszy jadłam tą sałatkę właśnie u niego na ognisku i musiałam wziąć przepis.
Oczywiście trochę zmieniłam pierwszy przepis – jak to ja – ciągle eksperymentuje, ale taka zmieniona wersja najbardziej mi smakuje:)
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
1 kapusta pekińska (1 kg)
3 łyżki koperku
1 cebula
1 duża marchewka
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z limonki (cytryny)
1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
Posiekać sałatę, cebulę i koperek. Marchew zetrzeć.
Majonez, jogurt i sok z limonki rozmieszać w małej miseczce.
Wymieszać wszystkie składniki z sosem (najwygodniej ręką).