Szarlotka jesienna na cienkim cieście z dużymi kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką to najlepsza osłoda jesiennych wieczorów.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm)
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 żółtko
80 g cukruMasa jabłkowa:
1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety)
150 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki kaszy mannyDodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto i podzielić na 3 części.
2/3 ciasta zawinąć w jeden kawałek folii aluminiowej, a 1/3 ciasta w drugi. Oba kawałki włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielka kostkę. Przełożyć do garnka, posypać cukrem i cynamonem. Pod przykryciem dusić około 20 minut (do czasu, aż puszczą sok), od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.
Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć wcześniej wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie była to tortownica o średnicy 16 cm, lepsza była by trochę większa np. 20 cm).
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Wyjąć drugą część ciasta podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i wyłożyć na masę, a drugą pokruszyć w rękach i posypać po górze (wtedy powstanie fajna, duża kruszonka).
Ciasto piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni (po 15 – 20 minutach można nakryć ciasto od góry papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypaliło).
Gdy ciasto wystygnie udekorować cukrem pudrem.
Piec z termoobiegiem czy bez?