Szaszłyki w sosie orzechowym to kawałki mięsa wieprzowego marynowane w sosie sojowym i mleku kokosowym. Sos orzechowy zrobiony jest na bazie cebuli i masła orzechowego.
Czas wykonania: 1 h 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk (2-3 porcje)
Składniki:
450 g schabu wieprzowego
5 łyżek mleka kokosowego w puszce
2 łyżki sosu sojowegoSos orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego (Przepis)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki sosu chilli
szczypta papryki chilli w proszku lub 2 małe papryczki chilli
2 łyżki orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Do naczyniu wymieszać mleko kokosowe i sos sojowy, a następnie marynować mięso przez 30 minut.
Sos orzechowy:
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać masło orzechowe oraz 400 ml wody i całość gotować przez 5 minut. Następnie doprawić sos sokiem z cytryny, sosem sojowym, ostrym sosem chilli oraz przyprawą chilli lub posiekaną papryczką chilli. Sos gotować, aż zgęstnieje (od czasu do czasu mieszając).
Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć na 2 łyżkach oleju.