Szpecle to niemieckie kluseczki przygotowane z mąki i jajka. Ja podaje je najczęściej z serem żółtym i smażonym boczkiem. Robi się je bardzo szybko, więc jeśli nigdy nie próbowaliście polecam!
Czas wykonania: 20 min.
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
100 g boczku wędzonego surowego
150 g mąki pszennej
60 ml mleka
2 jajka
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
30 g sera żółtego
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek.
Mąkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić mikserem i stopniowo dodawać do nich naprzemiennie mąkę i mleko – cały czas miksując, aż postanie gęsta masa.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić.
Do zrobienia szpecli będzie potrzebna praska do szpecli lub metalowy durszlak z dużymi oczkami.
Należy położyć praskę lub durszlak nad gotującą się wodę i przelewają do praski gęstą masę powolnymi ruchami dzielić na małe kluseczki.
Po zrobieniu kluseczki należy je delikatnie wymieszać, aby się nie skleiły w wodzie. Gotować całość około 7 minut.
Następnie odcedzić, posypać startym serem i podsmażonym boczkiem.
Krok po kroku: