Szpecle z boczkiem

Szpecle to niemieckie kluseczki przygotowane z mąki i jajka. Ja podaje je najczęściej z serem żółtym i smażonym boczkiem. Robi się je bardzo szybko, więc jeśli nigdy nie próbowaliście polecam!

Szpecle z boczkiem KuchniaWeDwoje.pl

Czas wykonania: 20 min.
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
1
00 g boczku wędzonego surowego
150 g mąki pszennej
60 ml mleka
2 jajka
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
30 g sera żółtego

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek.

Mąkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić mikserem i stopniowo dodawać do nich naprzemiennie mąkę i mleko – cały czas miksując, aż postanie gęsta masa.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić.
Do zrobienia szpecli będzie potrzebna praska do szpecli lub metalowy durszlak z dużymi oczkami.
Należy położyć praskę lub durszlak nad gotującą się wodę i przelewają do praski gęstą masę powolnymi ruchami dzielić na małe kluseczki.

Po zrobieniu kluseczki należy je delikatnie wymieszać, aby się nie skleiły w wodzie. Gotować całość około 7 minut.

Następnie odcedzić, posypać startym serem i podsmażonym boczkiem.

Krok po kroku:

Szpecle z boczkiem KuchniaWeDwoje.pl 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.