Bardzo orzechowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów oraz masą śmietanową z masłem orzechowym.
Czas wykonania: 30min(3h oczekiwania + 8h)
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (120 g)
2 żółtka
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa:
350 ml śmietanki 30 %
100 g serka mascarpone
150 g masła orzechowego (przepis)
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
2 kostki czekolady
garść orzechów
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać łyżką, a następnie ugnieść ręcznie. Formę na tartę wykleić ciastem, tak aby było jednej grubości. Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Ciasto należy przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć czymś twardym, aby nie wyrosło (suchą fasolą lub jakąs mniejszą tortownicą).
Ciasto wystudzić.
Masa orzechowa:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniach z cukrem pudrem i ubijać do całkowitej gęstości.
Do śmietany dodać po łyżce mascarpone i masła orzechowego, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy ciasto będzie zimne przelać masę orzechową i całość udekorować kosiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Odstawić do lodówki na 6 h.
Krok po kroku:
Dla osób, które jak ja nie lubią marnować jedzenia na dole zostawiam link do przepisu na przenny chleb, do którego wykorzystałam białka 🙂
Wielka pyszność!