Tarta z kurczakiem, cukinią i koperkiem to kolejny pomysł na tartę na słono dla całej rodziny – tym razem z dodatkiem mięsnym i warzywnym oraz sosem koperkowym.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6 – 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soliDodatki:
200 g cukinii
300 g fileta z kurczaka
2 łyżka olej rzepakowy
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka soliSos:
200 ml śmietanki 18%
2 jajka
pęczek koperku
skórka z limonki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli, masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 minut.
Następnie fileta pokroić w małą kosteczkę, obsypać 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju.
Pokroić cukinię i podsmażyć na oleju.
Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.
Wyjąć tartę z lodówki, wyłożyć na nią kurczaka i cukinię, a następnie zalać wszystko sosem.
Piec 45 minut w 190 stopniach.