Tarta z masłem orzechowym i bananami to ekspresowe ciasto bez pieczenia!
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 10-12 kawałków
Składniki:
200 g herbatników czekoladowym
100 g masła100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
2-3 duże dojrzałe banany
150 g miękkiego masła orzechowego
2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondelu. Herbatniki rozkruszyć za pomocą blendera lub ręcznie (np.tłuczkiem do mięsa). Herbatniki pomieszać z masłem i wysypać na formę do tarty.
Ręką wyrównać całość i lekko docisnąć. Odstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotować masę: Rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady. Zmiksować serek mascarpone, a następnie dodać wystudzoną, ale lejącą się czekoladę – zmiksować ponownie na gładką masę.
Spód z herbatników wysmarować masłem orzechowym (ja polecam to z kawałkami orzechów), następnie wyłożyć pokrojonego w dowolne kawałki banana i całość przykryć masą. Po górze posypać startą czekoladą i gotowe!
Krok po kroku: