Tarta z rabarbarem i budyniem

Tarta z rabarbarem i budyniem to lekko kwaskowe kruche ciasto z budyniem i kawałkami rabarbaru. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

137-tarta-z-rabarbarem-i-budyniem-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
30 g cukru pudru (2 łyżki)
40 ml mleka (3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru
300 ml mleka
25 g cukru (2 łyżki)

Dodatkowo:
250 g rabarbaru (5 łodyg)
1 łyżkę cukru pudru (do posypania)
folia aluminiowa

Przygotowanie:                                                                        

Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm).

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić  jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, przełożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Budyń:
Odlać ½ szklanki mleka (125 ml) i dokładnie wymieszać w nim budyń i cukier. Resztę mleka (175 ml) zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki, ani budyń się nie przypalił.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, na spód ułożyć kawałki rabarbaru, a na wierzch wylać gorący budyń i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć delikatnie folią aluminiową i piec przez 35 minut w 200 stopniach.

Gdy tarta ostygnie udekorować cukrem pudrem.

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto na tartę

1. Wyrobić ciasto na tartę

2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

3. Pokroić rabarbar

3. Pokroić rabarbar

4. Wyłożyć rabarbar na ciasto

4. Wyłożyć rabarbar na ciasto

5. Przygotować budyń

5. Przygotować budyń

6. Wylać ciepły budyń na tartę

6. Wylać ciepły budyń na tartę

7. Piec pod przykryciem

7. Piec pod przykryciem

8. Udekorować cukrem pudrem

8. Udekorować cukrem pudrem

Pobierz wersję do druku:

137-tarta-z-rabarbarem-i-budyniem-kuchniawedwoje-pl-2

137-tarta-z-rabarbarem-i-budyniem-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *