Tarta z rabarbarem i budyniem to lekko kwaskowe kruche ciasto z budyniem i kawałkami rabarbaru. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
30 g cukru pudru (2 łyżki)
40 ml mleka (3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soliMasa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru
300 ml mleka
25 g cukru (2 łyżki)Dodatkowo:
250 g rabarbaru (5 łodyg)
1 łyżkę cukru pudru (do posypania)
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm).
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, przełożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 minut.
Budyń:
Odlać ½ szklanki mleka (125 ml) i dokładnie wymieszać w nim budyń i cukier. Resztę mleka (175 ml) zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki, ani budyń się nie przypalił.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, na spód ułożyć kawałki rabarbaru, a na wierzch wylać gorący budyń i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć delikatnie folią aluminiową i piec przez 35 minut w 200 stopniach.
Gdy tarta ostygnie udekorować cukrem pudrem.