Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową.
Czas wykonania: 2 h (+ 3 godziny oczekiwania)
Ilość porcji: 16 kawałków
Składniki:
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki cukru (40 g)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
100 g margarynyBiszkopt:
5 jajek
125 g mąki pszennej (niecała ½ szklanki)
125 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowegoMasa budyniowa:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
200 g masłaMasa jabłkowa:
700 g jabłek
3 – 4 łyżki dżemu z dyni (Przepis) (można użyć konfitury morelowej)Dodatkowo:
3 łyżki dżemu z dyni (Przepis)
50 g płatków migdałowych lub innych posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Masło wyjąć z lodówki 2 – 3 h wcześniej, aby miało temperaturę pokojową.
Kruche ciasto:
Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto po upieczeniu ściągnąć z papieru do pieczenia i wystudzić.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać po jednym żółtku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać na tortownicę (forma o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35 minut w 170 stopniach (do tzn. suchego patyczka). Po upieczeniu zdjąć papier, ciasto wystudzić i przekroić na 3 cienkie biszkopty.
Masa budyniowa:
Utrzeć masło na krem, dodać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, który powinien mieć taką samą temperaturą jak masło.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski lub garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym.
Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc).