Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową, czyli pyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 8-12 kawałków (forma o średnicy 16 cm)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej (tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju
100 g cukru (½ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soliMasa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
1 usztywniacz do śmietany
4 łyżki cukru pudruDodatkowo:
6 kostek czekolady mlecznej
6 kostek czekolady gorzkiej
4 sztuki dekoracji czekoladowej
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować resztę składników z połowę ubitych białek. Delikatnie wymieszać łyżką ciasto z resztą białek i przełożyć do formy (forma o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą.
Biszkopt wystudzić, wyrównać (odciąć wystającą górę) i podzielić na 3 placki.
Tort przełożyć i wysmarować masę śmietanową. Całość udekorować startą czekoladą ozdobami z czekolady.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: