Tort Tiramisu to klasyczny tort kawowy bez pieczenia. Moja wersja jest dodatkowo wzbogacona o maliny. Robi się go bardzo szybko i smakuje wyśmienicie.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 8 -12 kawałków
Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 filiżanka kawy
2 łyżeczki cukruMasa:
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
500 g serka mascarpone
2 usztywniacze do śmietany
6 łyżek cukru pudruDodatkowo:
200 g malin (u mnie mrożone)
2-3 łyżki kakao
2 łyżki pudru z malin [PRZEPIS]
Przygotowanie tortu Tiramisu z malinami
Zrobić i posłodzić kawę. Odcedzić fusy i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Na końcu dodać 1 kieliszek alkoholu.
Biszkopty
delikatnie zanurzyć w kawie i wyłożyć na formę (forma o średnicy
24
cm)
Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i wyrównać u
góry. Na masę wyłożyć większą część malin i wyrównać 1/3
części masy.
Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie
biszkoptów, a w szczeliny włożyć maliny.
Wyłożyć ostatnią
część kremu i wyrównać górę.
Ciasto posypać ciemnym kakao oraz dodatkowo domowym pudrem z malin, aby uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne.
Tort schłodzić.
Krok po kroku przepis na tort Tiramisu z malinami