Tortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla.
Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 20 kawałków
Składniki:
4 placki tortilla
100 g szynki
100 g sera żółtego
100 g paprykiSos serowy:
100 g sera żółtego
400 ml mleka
25 g masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Szynkę, ser oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Na 2 placki z tortilli wyłożyć farsz, a następnie przykryć pozostałymi plackami.
Na suchą rozgrzaną patelnie położyć placki i smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki pokroić na trójkąty dowolnej wielkości.
Najlepiej smakują na ciepło z sosem.
Sos serowy:
W niewielkim garnku roztopić masło na małym ogniu i wymieszać je z mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając.
Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.
Krok po kroku:
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli, grzybami itp.
Podziel się proszę z mną w komentarzu jakie są Twoje ulubione dodatki do tortilli?